Levendbarende hagedis

 Ons prachtige diertje dat je rond de wijngaard kan vinden is de levendbarende hagedis, andere benaming, Zootoca vivipara, ongeveer 13 tot 18 cm lang met de rugzijde bruin, grijsbruin of groen met lichte en donkere stippen en vlekken. De buik is bij mannetjes oranje met zwarte stipjes, bij vrouwtjes geel zonder stipjes. De levendbarende hagedis is een dagdier en een hele goeie zwemmer. Op 10 mei 2009 werd voor het eerst de grote populatie ontdekt op de zuidhelling. Het was zo´n grote populatie levendbarende hagedissen wat betekent dat de populatie al langere tijd aanwezig iwas. De levendbarende hagedis is het meest voorkomende reptiel in Nederland, maar de totale populatie is sinds 1994 met 60% gedaald. In 2015 waren er nog ca. 100, maar door het overwoekerd grasland door voornamelijk bramen is de populatie afgenomen tot 14 in 2018 en 5 in 2019. De achteruitgang voltrekt zich vooral in het agrarische cultuurlandschap, veelal als gevolg van schaalvergroting en intensivering.  
 

In een klein gebied bij Daniken, een buurtschap tussen Geleen en Puth worden de levendbarende hagedissen voornamelijk waargenomen bij steenfabriek Plinthos en de zuidelijke en zuidwestelijke helling van de kollenberg. De soort maakt gebruikt van graslanden, bosranden, preceelranden en randen van houtsingels en graften. Door een mountainbike route die eerst door de wijngaarden liep, zijn veel levendbarende hagedissen overreden door mountainbikers. De Levendbarende hagedis is een koudbloedig dier en haalt zijn energie uit zonnestralen. Hiermee warmt hij zich op. Dat kan op graspollen, maar ook op de houtsingels en steenhopen die op het perceel zijn aangebracht. 

Meneer Ruigt heeft op 2 plekken langs de wijngaard steenhopen aangebracht voor de levedbarende hagedis, zodat hij zich daar kan opwarmen.