Jeugd in de wijngaard

Het betrekken van jongeren bij de natuur

Het is belangrijk om jongeren kennis te laten maken met de natuur en met name het belang van biodiversiteit bij te brengen. Wijndomein watersley is een biologische wijngaard waar flora , fauna en biodiversiteit voorop staat. Wanneer dat goed op orde is dan kunnen we op een gezonde manier druiven telen.

Om de wijngaard aan te leggen en te onderhouden willen we dus samenwerken met jongeren. Voor het werven van deze groep benutten we contacten binnen het onderwijsveld en instanties voor jongeren. Daarbij zorgen we voor deskundige begeleiding met de focus op het op een ontspannen manier kennis vergaren over de natuur.

Zij zullen inzien wat de waarde van de natuur is, zicht krijgen op de werking van biodiversiteit en belangrijke sociale vaardigheden ontwikkelen door met elkaar oplossingsgericht samen te werken. We willen speciaal aandacht geven aan initiatieven vanuit de doelgroep die aan de wijngaard gerelateerd zijn, zodat ze merken dat er waardering voor hun inbreng is. De focus ligt daarbij op duurzaamheid (sustainability).

De jongeren worden gestimuleerd om zelf projecten te draaien en voorstellen te doen voor verbeteringen om de wijngaard duurzamer te maken. De realisatie van de ideeƫn wordt uit de winst betaald. Het overige, grootste deel van de winst komt ten goede van de jeugdzorg in Sittard.

Om dit te realiseren is er contact met verschillende maatschappelijke organisaties zoals Vidar in de wijk, Porthos en Partners in Welzijn die allen een bijdrage willen leveren aan het project . Tevens is er ook direct contact met verschillende scholen, waaronder het Graaf Huyn college en Trivianum, zei zullen projecten draaien betrekking hebbende op verbetering betrokkenheid van jeugd van 12-21 jaar , biologische onderzoeken , werkmethodes en commerciƫle aanpak . Voor basis school klassen (6-12) worden dagdelen georganiseerd van het planten van bloembollen en rondleidingen zodat ze de resultaten van hun inspanning kunnen zien.

In Nederland, en vooral in Limburg, is de wijnbouw in opkomst. De vraag naar lokale producten, en daarmee ook lokale wijnen, groeit gestaag. Met dit project hopen we jongeren te enthousiasmeren om in Limburg in de natuur te gaan werken aan lokale producten en in het bijzonder in de wijnbouw.

Voel jij je aangesproken en wil je meehelpen ( ongeacht de leeftijd), of ondersteunen in dit project, laat dit dan weten via info@leifenleid.nl of laat hieronder een schriftelijke reactie achter. Je kunt ook belllen of appen met 06 376 105 82

Let wel . Bij dit project zal alleen de focus liggen op de activiteiten op de natuur. De verwerking van de druiven tot wijn zal exten geregeld worden en valt buiten de activiteiten voor de jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *